Pomalu pečená žebra s BBQ omáčkou

Suroviny: (4 porce)

  • Masitá hovězí žebra 1 Kg
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Čerství zázvor, nakrájený 1 lžíce
  • Mutti DOPPIO dvojitý rajčatový koncentrát v tubě 2 lžíce
  • Mletá sladká paprika 1 lžíce
  • Mletý římský kmín 1 lžička
  • Uzená paprika 1 větší špetka
  • Kajenský pepř 1 špetka
  • Hnědý cukr 1,5 lžíce
  • Voda 200 ml
  • Olej
  • Sůl a čerstvě namletý pepř

 

Postup:

  1. Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou a uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín a rajský protlak Mutti a krátce vše společně zasmažte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Hovězí žebra osolte, dejte do pekáče a nalijte na ně 2/3 omáčky a trošku podlijte vodou. Maso dejte péct na 4 hodiny při 120 °C zakryté alobalem nebo poklicí do změknutí. Poté maso odkryjte a dopékejte ještě půl hodinu při 180 °C.
  3. Hotová žebra podávejte se zbylou BBQ omáčkou a čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.