Suroviny:
Mačkané brambory:
- 1 kg brambor (se slupkou)
- 90 g másla
- 90 - 100 g strouhaného sýra (ideálně čedar, příp. gouda)
- 180 ml mléka (smetany)
- vejce
- sůl
Masové ragú
- 600 - 700 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule
- 1 větší mrkev (nebo 2 menší)
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- 240 g rajčat z konzervy
- 4 - 6 lžic rajčatového protlaku
- pepř, sůl
- 200 ml hovězího vývaru (příp. hovězí bujon)
Příprava
1. Brambory oloupeme a uvaříme v solené vodě do měkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a prvně promačkáme. Přisypeme sýr, přilijeme trochu mléka a opět promačkáme. Postupně přidáme všechno mléko a mícháme, dokud nám nevznikne lepivější kaše. Odložíme stranou a můžeme nechat vychladnout.
2. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibuli a restujeme, dokud se nerozvoní a nezačne zlátnout. Přidáme mrkev, celer a restujeme další 2 minuty. Česnek propasírujeme a necháme rozvonět. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se maso nezatáhne.
3. K masové směsi přidáme rajčata z konzervy a protlak. Promícháme a přilijeme 200 ml hovězího vývaru, případně podlijeme vodou a přidáme hovězí bujon. Necháme na mírném plamenu 40 minut probublávat, občas promícháme.
4. Zapneme troubu na 200°C a necháme rozehřát.
5. Po 40 minutách sporák vypneme. Mačkané brambory navrstvíme na ragú. Vejce rozšleháme, potřeme s nim brambory a vložíme do trouby.
6. Pečeme 10 minut, následně nastavíme gril a necháme ještě 5-10 minut dopéct do zlatohnědé barvy.
Dobrou chuť!