Masový páj s mačkanými bramborami

Masový páj s mačkanými bramborami

Suroviny: 

Mačkané brambory:

  • 1 kg brambor (se slupkou)
  • 90 g másla
  • 90 - 100 g strouhaného sýra (ideálně čedar, příp. gouda)
  • 180 ml mléka  (smetany)
  • vejce
  • sůl

Masové ragú

  • 600 - 700 g mletého hovězího masa
  • 1 střední cibule
  • 1 větší mrkev (nebo 2 menší)
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 240 g rajčat z konzervy
  • 4 - 6 lžic rajčatového protlaku
  • pepř, sůl
  • 200 ml hovězího vývaru (příp. hovězí bujon)

Příprava

1. Brambory oloupeme a uvaříme v solené vodě do měkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a prvně promačkáme. Přisypeme sýr, přilijeme trochu mléka a opět promačkáme. Postupně přidáme všechno mléko a mícháme, dokud nám nevznikne lepivější kaše. Odložíme stranou a můžeme nechat vychladnout. 

2. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibuli a restujeme, dokud se nerozvoní a nezačne zlátnout. Přidáme mrkev, celer a restujeme další 2 minuty. Česnek propasírujeme a necháme rozvonět. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se maso nezatáhne. 

3. K masové směsi přidáme rajčata z konzervy a protlak. Promícháme a přilijeme 200 ml hovězího vývaru, případně podlijeme vodou a přidáme hovězí bujon. Necháme na mírném plamenu 40 minut probublávat, občas promícháme.

4. Zapneme troubu na 200°C a necháme rozehřát. 

5. Po 40 minutách sporák vypneme. Mačkané brambory navrstvíme na ragú. Vejce rozšleháme, potřeme s nim brambory a vložíme do trouby. 

6. Pečeme 10 minut, následně nastavíme gril a necháme ještě 5-10 minut dopéct do zlatohnědé barvy. 

Dobrou chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout