Povidlové buchty

Povidlové buchty

Povidlové buchty jsou typickým pokrmem české kuchyně, který byl převzat i do rakouské kuchyně. Příprava kynutého těsta není žádné čarodějnictví. Potřebujete jen trochu času & klidu, opravdu čerstvé droždí a teplý piškot. Recept se skládá ze dvou částí: výroba kynutého těsta a pak samotných buchet.

Ingredience k přípravě těsta: 

  • 1/8 l mléka
  • 30 g droždí
  • 60 g krystalového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 30 g vanilkového cukru
  • sůl

Příprava kynutého těsta:

Na přípravu těsta zahřejte mléko na vlažné a rozpusťte v něm droždí a cukr. Smíchejte s trochou mouky na hustou hmotu. Vlhké těsto poprášíme trochou mouky a necháme na teplém místě (max. 40 °C) kynout přibližně 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme zbylou mouku s vejcem, žloutkem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme páru a krátce promícháme. Nakonec přidáme máslo a vyšleháme hladké těsto. Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 15 min odpočívat.

Ingredience na buchty: 

  • kynuté těsto (viz výše)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 200 g povidel nebo meruňkového džemu

 

Příprava buchet:

Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 4x4 cm. Do středu každého kousku těsta dejte 1 lžíci džemu a těsto na náplň přitiskněte.
Buchty namočíme do rozpuštěného másla, vložíme do formy těsnicí stranou dolů a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout. Buchty pečeme v předehřáté troubě na prostřední polici přibližně 45 minut dozlatova. Buchty vyjmeme z trouby, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty