Tažené hovězí s líným knedlíkem

Tažené hovězí s líným knedlíkem

Už jste taky někdy museli dělat karlovarský knedlík, ale nechtělo se vám vůbec namáhat s celým procesem? Máme pro vás tip! Líný karlovarský knedlík. 
Když už máte maso skoro dopečené, stačí udělat ze směsi na knedlíky koule, které pak posadíte do pekáčku a dopečete společně s masem.

 

INGREDIENCE:

1 kg hovězího masa (roštěnec, zadní či ořech)
3 lžíce olivového oleje
Hrubá sůl
Mletý pepř
2 malé bílé cibule, nahrubo nakrájené
6 velkých stroužků česneku, nahrubo nasekaných
2 ks mrkve 
2 ks petržel kořenová
1/3 celeru
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce hladké mouky
2 šálky červeného vína 
1 šálek hovězího vývaru
8 snítek čerstvého tymiánu

 

NA KNEDLÍKY:

Máslo 150 g
Rohlík 5 ks
Muškátový oříšek 1/2 člž
Sůl 1 plž
Petržel hladkolistá 1/2 svaz.
Mléko 250 ml
Vejce 4 ks

 

PŘÍPRAVA:

  1. Mřížku v troubě umístěte do střední polohy a troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte 1.5 lžíce oleje na středně vysokou teplotu. Rovnoměrně posypte kousky roštěnce 2 lžičkami soli a 1 lžičkou pepře. 

  2. Hovězí maso opékejte ve dvou dávkách, dokud nezhnědne, asi 2 až 3 minuty z každé strany. Přendejte na talíř a dejte stranou. Snižte teplotu na střední a ihned přidejte cibuli a česnek a také zbývající olej, sůl a pepř. Za stálého míchání pevnou lžící nebo špachtlí restujte, dokud lehce nezkaramelizuje, asi 5 minut. Pokud se cibule lepí a hnědne příliš rychle, přidejte asi 1 lžíci vody a promíchejte.
  3. Vmíchejte rajčatový protlak, dokud se rovnoměrně nerozdělí. Cibuli rovnoměrně posypte moukou a neustále míchejte, dokud se zcela nespojí, asi 2 až 3 minuty.
  4. Přilijte červené víno, aby se pánev odmastila, a zároveň seškrábněte všechny připečené kousky na dně pánve. Přilijte hovězí vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vypněte oheň a vložte hovězí maso zpět do hrnce v jedné vrstvě. Svažte snítky tymiánu kuchyňským provázkem a vložte je mezi kousky kotlety v tekutině.
  5. Hrnec přiklopte pokličkou a přeneste do trouby. Dusíme asi 3 hodiny, nebo dokud nejsou kousky roštěnce velmi měkké. Vyjměte pokrm z trouby, zbavte tymiánu a podávejte horké.

 

KNEDLÍKY:

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Rohlíky nakrájejte na kostky a dejte na 10 minut do trouby. Poté nechte vychladnout.
  3. Vložte do mísy, osolte, přidejte nasekanou petržel, muškátový oříšek, přelijte mlékem a máslem.
  4. Oddělte žloutky a bílky, žloutky přidejte ke směsi a z bílků ušlehejte sníh. Přimíchejte do hmoty a nechte pět minut odpočinout v lednici.
  5. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C. Z hmoty tvarujte kulaté knedlíky a rovnejte je na vymazaný plech. Pečte 20 minut.
Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty